W surowe bezśnieżne zimy przemarza, ale łatwo odrasta, co jednak skutkuje zmniejszeniem plonu kwiatów.

Odmiany Hidcote Blue Munstead Dwarf Blue Blue Scent Lavander Lady Rosea – różowe kwiaty Nana Alba – białe kwiaty Aromatico Blue

Zastosowanie Roślina lecznicza Surowiec zielarski Kwiat lawendy (Lavandulae flos) – wysuszony kwiat o zawartości minimum 13 ml/kg olejku eterycznego. Skład chemiczny Kwiaty zawierają olejek eteryczny (w jego skład wchodzą: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol) oraz barwniki (antocyjany), garbniki, cukry, związki mineralne. Działanie Zarówno surowiec jak i olejek mają działanie przeciwskurczowe, uspokajające i antyseptyczne. Jako środek żołądkowy działa wiatropędnie, jednocześnie poprawiając trawienie. Kosmetyka Kwiaty służą do sporządzania toników dla wrażliwej i delikatnej skóry. Przyspieszają one regenerację naskórka, działają antyseptycznie i przeciwtrądzikowo. Roślina ozdobna Chętnie sadzona w ogrodach, wykorzystywana do nadawania zapachu pościeli i bieliźnie. Roślina miododajna W regionie śródziemnomorskim pszczoły produkują z lawendy miód.