thumb|Olej arachidowy w ofercie handlowej thumb|Orzechy arachidowe Olej arachidowy, olej z orzeszków ziemnych – olej roślinny otrzymywany z nasion orzachy podziemnej (orzeszków arachidowych). Porównywany ze względu na wartość i możliwości zastosowania z oliwą. Wykorzystywany do celów spożywczych, w lecznictwie, kosmetyce i przemyśle. W skali globalnej jest najważniejszym produktem wytwarzanym z orzeszków arachidowych, choć lokalnie (np. w Stanach Zjednoczonych) ustępuje wielkością produkcji masłu orzechowemu.
Surowiec Surowcem do produkcji oleju są nasiona orzachy podziemnej zawierające w przypadku roślin uprawianych w warunkach strefy tropikalnej średnio 52% oleju (w nasionach roślin uprawianych w klimacie chłodniejszym zawartość olejów spada do ok. 20%). Olej z nasion tłoczony jest zwykle na zimno i taki popularny jest w Azji. Wiąże się z tym ryzyko narażenia na spożycie kancerogennych aflatoksyn, które nie występują w oleju rafinowanym. Podobnie rafinowany olej nie zawiera białek wywołujących reakcje alergiczne, w tym anafilaksję, u osób z alergią na te białka.
Właściwości fizyko-chemiczne Tłoczony na zimno jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu.