mały|prawo|Kanister z olejem kostnym produkcji amerykańskiej Olej kostny – bezwonny, nieschnący, trudno jełczejący olej otrzymywany z kości (najczęściej z goleni bydlęcych, lecz nie z kopyt) poprzez gotowanie z wodą, wytapiany parą wodną przy podwyższonym ciśnieniu lub za pomocą ekstrakcji rozpuszczalnikami węglowodorowymi (np. benzenem)http://www.gutenberg.czyz.org/word,36730 Opis w Encyklopedii Gutenberga. Barwa od białej przez żółtą do brązowej, w zależności od stopnia czystości. Za najwyższej jakości olej uważany jest cielęcy, bez domieszki innych olejów. Używany do pielęgnacji, konserwacji i zmiękczania wyrobów skórzanych. W XVIII wieku używany był w celach kosmetycznych i w leczeniu chorób dermatologicznych. Używany też jako smar precyzyjnych mechanizmówhttps://archive.is/20120715233026/http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_celna/web/pubdocument_EN?publicationName=not&ncode=031506&Day=18&Month=09&Year=2008 Opis a także do produkcji mydła.