Według niektórych źródeł należy unikać długotrwałego zażywania ze względu na ryzyko zapalenia nerek oraz prawdopodobnego działania kancerogennego. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na składniki leku oraz karmienie piersią.

Roślina kosmetyczna Aloes zwyczajny wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle kosmetologicznym. Zawarty jest przede wszystkim w preparatach do leczenia skóry trądzikowej oraz do pielęgnacji wszystkich typów włosów (likwiduje łupież, wzmacnia włosy oraz przeciwdziała ich wypadaniu). Działa również jako naturalny antyperspirant. Wspomaga gojenie się różnych zmian skórnych. Aloes wnika w głąb skóry wraz z innymi substancjami czynnymi zawartymi w kosmetykach. Używa się go do produkcji balsamów kremów oraz szamponów do włosów.

Roślina ozdobna W krajach o zimniejszym klimacie jest uprawiany jako roślina doniczkowa.

Inne zastosowania Balsamowanie zwłok W czasach biblijnych, Żydzi używali olejku aloesowego do balsamowania zwłok.

Zobacz też olej aloesowy

Przypisy

Kategoria:Złotogłowowate Kategoria:Rośliny lecznicze Kategoria:Środki przeczyszczające Kategoria:Rośliny biblijne