miniatura|Oli de cacauet. miniatura|Oli de gira-sol. Loli vegetal és un compost orgànic obtingut a partir de llavors o altres parts de les plantes en els teixits dels quals s'acumula com a font d'energia. Alguns no són aptes per a consum humà, com el de ricí (castor oil en anglès) o el de cotó. Com tots els greixos està constituït per glicerina i tres àcids grassos.

Fonts L'oli vegetal pot provenir de fruits o llavors com: l'oliva (fruit de l'olivera). la soia. la palmera. el sèsam. el girasol. l'arròs. el blat de moro. el lli. el càrtam. el cànem. la colza, especialment la varietat canola (caadian oil low acid) originària del Canadà, que és una varietat apta per a consum humà. ametlla. nou. avellana. xufa. llavors de raïm, oli de llavors de raïm. llavors de rosella. llavors de carabassa. nous d'argelaga

Obtenció Segons els tipus d'olis s'obtenen per premsat de les llavors o per extracció amb dissolvents. Alguns olis poden passar o no per un procés de refinació (per exemple l'oli d'oliva i loli de cacauet mentre altres sempre han de ser refinats abans de ser consumits (com per exemple oli de gira-sol i oli de soia) Usos Alimentari Els olis vegetals són preferibles a les grasses animals per al consum humà. Això es deu al fet que són rics en àcids grassos mico o polinsaturats, una qualitat molt important per a la transformació de greix en l'organisme humà. En l'actualitat és obligació del fabricant de productes que aparegui l'oli vegetal advertir-ho en l'etiquetatge. De vegades aquest advertiment es fa referint-se a l'oli utilitzat, encara que el més comú és que siguin diversos i barrejats en aquest cas s'adverteix simplement que el producte conté olis vegetals, sense especificar. Aquests olis vegetals moltes vegades són utilitzats per produir matèries primeres per a l'elaboració d'aliments ultraprocessats mitjançant la seva transformació a olis refinats.

Altres La major part dels olis vegetals s'usen per a alimentar el bestiar. L'oli vegetal més usat per a consum humà és el de girasol. L'oli de palma, que és sòlid a temperatura ambient, s'usa especialment per a sabons i cosmètics.

L'oli de colza produït s'usa per a producció de biodièsel, encara que pot ser produït amb uns altres com el de girasol o el de cànnabis. Encara que també s'ha estès l'ús d'aquests olis vegetals com a combustibles per als motors dièsel.

Referències

Vegeu també Llista de plantes oleaginoses Oli Refinació d'oli Oli vegetal bromurat (un additiu alimentari)