Les plantes oleaginoses són molt comunes. Els olis són produïts per les plantes (també pels animals i altres organismes) a través de processos orgànics i aquest olis són molt diversos. Encara que es pot obtenir oli de diverses parts d'aquestes plantes en la pràctica comercial principalment s'extreuen de les llavors. Els olis i greixos vegetals poden ser comestibles o no ser-ho, per exemple l'oli de ricí no es menja però es fa servir en medicina i la indústria. El terme oli és un concepte una mica vague en la química i els olis científicament es diuen lípids, un concepte més definit. Les principals funcions del lípids inclouen l'emmagatzemament d'energia, com components estructurals de la membrana cel·lular i com importants molècules de senyal.
Malgrat que la majoria de plantes contenen alguna quantitat d'oli, només l'oli de tres o quatre plantes conreades proporcionen la majoria de l'oli vegetal consumit al món This publication is available via email subscription. complementades per una dotzena de plantes més.
Els olis vegetals poden ser classificats de diverses maneres, per exemple: Per l'origen: la majoria dels olis vegetals, però no tots, s'extreuen dels fruits o llavors de les plantes Per l'ús: els olis de les plantes es poden utilitzar per a l'alimentació, com a combustible, cosmètica, i medicina i usos industrials.
A sota els olis vegetals estan classificats per ús.
Olis comestibles Olis principals Aquests olis proporcionen una part significativa de la producció mundial d'olis comestibles, També s'utilitzen com biocombustibles. Per a fregir és important tenir en compte el punt de fumeig. Oli de coco, oli de cuina i de cosmètics, té greix saturat. Oli de moresc, poca olor i gust. Oli de cotó, en manufacturació d'aliments com els snacks. Oli d'oliva, imprescindible en la dieta mediterrània. Oli de palma, el més produït a la zona tropical. També per a biocombustible. Oli de cacauet oli clar especial per fregir. Oli de colza, molt utilitzat en la cuina. Oli de càrtam, actualment culinari i abans per a pintures. Oli de sèsam, d'ús molt antic ja a Mesopotàmia Oli de soia, subproducte del processament de la llavor de la soia. Oli de gira-sol, molt comú a la cuina i com biodièsel.
Oli de nous miniatura|Amb les avellanes se'n fa un oli comestible.
Els olis de diversos tipus de nous es fan servir a la cuina pel gust. La majoria són bastant cars. Oli d'ametlla, especialment usat en farmàcia. Oli d'anacard, podria ser útil contra la càries dental. Oli d'avellana, cosmètic de la pell. Oli de macadàmia, molt gustós i sense greixos trans. Oli de mongongo de les llavors de Schinziophyton rautanenii, planta de Sud-àfrica, usat en la cura de la pell. Oli de pacaner, de les llavors de l'arbre pacaner. Oli de pinyó afegit com a agent saboritzant. Oli de festuc, particularment en amanides. Oli de Plukenetia volubilis (Sacha Inchi) amb la major concentració d'omega 3 (~ 49%) Oli de noguer, gustós i en pintures des del Renaixement.
Olis de cucurbitàcies miniatura|Oli de síndria, es fa servir a l'Àfrica occidental. Entre els membres de la família cucurbitàcia es troben els melons i les carbasses. Les llavors d'aquestes plantes tenen un alt contingut d'oli en molts casos són un subproducte de l'ús comestible de la polpa del fruit Oli de carbassa vinera, de les llavors de la carbassera vinera Lagenaria siceraria, molt cultivada als tròpics, medicinal i comestible. Oli de Cucurbita foetidissima, de les llavors de Cucurbita foetidissima, originària d'Amèrica del Nord. Oli de Cucurbita moschata, de les llavors de Cucurbita moschata, comestible de gust agradable Oli de carbassó, de Cucurbita pepo var. styriaca, a Àustria i els Balcans. Oli de síndria, tradicional a la cuina d'Àfrica occidental.
Additius alimentaris Un gran nombre d'olis es fan servir d'additius alimentaris pels nutrients o efectes medicinals. Oli d'Açai, de diverses espècies de la palmera Euterpe a l'Amazones. Oli de grosella, amb alt contingut d'omega 3 i omega 6. Oli de borratja, principalment medicinal. Oli d'Oenothera, medicinal.
Altres olis comestibles miniatura|Llegums de garrofer. Oli d'amarant, alimentari i cosmètic. Oli d'albercoc, similar però més barat que l'oli d'ametlla, només s'obté de certs cultivars d'albercoquer. Oli de Calocarpum mamossum, en cosmètics i xampús. També usat com oli comestible. Oli d'argània, del Marroc. Oli de carxofa, de les llavors de la carxofera comuna Cynara cardunculus. Similar a l'oli de càrtam i oli de gira-sol. Oli d'alvocat, comestible. Hrayr Berberoglu is a Professor Emeritus of Hospitality and Tourism Management specializing in Food and Beverage. Also used in cosmetics. Unusually high smoke point of 510 °F.See chart in smoke point Oli de Babassu, similar a l'oli de coco. Oli de moringa, extret de les llavors de Moringa oleifera, molt estable. Oli de Shorea, extret del fruit d'espècies del gènere Shorea, amb diversos usos. Oli de Calodendrum capense o oli Yangu, de l'Àfrica. Oli de garrofer (Algaroba oil), del garrofer, medicinal. Oli de canyella, Mantega de cacau, de l'arbre del cacau Theobroma cacao. Es fa servir per fer xocolata i en alguns cosmètics. Oli de Xanthium, de diverses espècies del gènere Xanthium, similar a l'oli de rosella i l'oli de gira-sol. Oli d'Attalea cohune, de la palmera cohune Attalea cohune similar a l'oli de coco miniatura|Les llavors de coriandre proporcionen un oli comestible, Oli de coriandre. Oli de coriandre, de les llavors del coriandre en medicina, farmàcia i saboritzant alimentari. Oli d'Irvingia, del les llavors de l'oba (Irvingia gabonensis),un arbre africà, amb diversos usos. Oli de Camelina sativa fet de les llavors de Camelina sativa, es considera molt adequat per a biodièsel. Oli de lli, agent assecant també en medicina. Oli de raïm,adequat per a fregir a alta temperatura. Oli de cànem, d'alta qualitat alimentària. Oli de kapok, comestible i per a sabó. Oli de kenaf del Kenaf oli de Lallemantia iberica, de les llavors de Lallemantia iberica,descoberta en jaciments arqueològics de Grècia. Oli de marula, de la llavor de Sclerocarya birrea. en alimentació i cosmètica.PhytoTrade Africa is a vendor of marula oil and other natural products from Africa. Oli de Limnanthes, de plantes del gènere Limnanthes, molt estable, per a la indústria. Oli de mostassa per pressió, a l'Índia i en massatges. Oli de Myristica, d'espècies del gènere Myristica.(Nutmeg butter). Oli d'ocra, d'Abelmoschus esculentus. The greenish yellow edible oil has a pleasant taste and odor. Oli de papaia de les llavors de la papaia. Oli de Perilla, de plantes del gènere Perilla, comestible i medicinal. Oli Pequi, de Caryocar brasiliense,molt apreciat al Brasil. Oli de pinyó. Car, fet dels pinyons del pins, es fa servir en amanides i com a condiment. miniatura|Les llavors de cascall proporcionen oli de cascall Oli de cascall, (Poppyseed oil) culinari, humidificador de la pell en pintures i vernisos, i en sabons. Oli de pruna, de la llavor dels fruits de la prunera, utilitzat per gourmets. oli de quinoa, de la quinoa, similar a l'oli de moresc. oli de ramtil, de Guizotia abyssinica,a Índia i Etiòpia per cuinar i il·luminació. Oli de segó d'arròs, per a fregir a alta temperatura, molt usat a Àsia. Oli de Prinsepia utilis, de la planta Prinsepia utilis, que creix a l'Himàlaia, Nepal. Oli de Plukenetia volubilis del Perú. Oli de llavors de te (Camellia oil), molt usat al sud de la Xina com a culinari i altres aplicacions. Oli de Silybum marianum, de les llavors del card Silybum marianum. Oli de xufla (o nut-sedge oil) de la xufla, Cyperus esculentus. Es fa servir a la cuina i per a sabó i té potencial com biodièsel. Oli de tomàquet. de les llavors del tomàquet. Oli de blat, del germen del blat comestible i medicinal.
Olis per a biocombustible Un gran nombre dels olis llistats a sobre són adequats per a fer biocombustible a més de tenir altres usos. Un gran nombre d'olis només es fan servir com a biocombustible.Etanol i en menot grau, metanol són els altres tipus principals de biocombustible.
Olis amb diversos usos i també usats com biocombustible Oli de ricí, de menys cost que altres candidats, té una viscoitat que pot ser un problemàtica. Oli de coco (copra oil), prometedor en llocs on es produeixi aquest oli. Oli de moresc, atractiu per la gran quantitat de blat de moro cultivat. Oli de cotó, sembla tenir un cost de producció que el fa poc competitiu. Oli de Camelina sativa, de Camelina sativa, usat com oli de llàntia fins al . Oli de cànem, problemàtica per l'associació amb la marihuana. Oli de mostassa, comparable com a biocombustible amb l'oli de colza que és de la mateixa família botànica. Oli de palma, molt popular per a biocombustible però amb problemàtica medioambiental. Oli de cacauet, ja usat en els primers motors dièsels el 1900./> Oli de rave. els raves tenen un 48% d'oli. Oli de colza, el més comú dels olis per a biodièsel d'Europa. Oli de ramtil, a l'Índia s'usa per il·luminació. Oli de segó d'arròs, atractiu pel baix cost respecte altres olis, es cultiva a Àsia. Oli de càrtam, investigat recentment a Montana. Oli de salicòrnia, de les llavors de Salicornia bigelovii, una planta halòfita de Mèxic. Oli de soia, no resulta econòmic per a biocombustible però té altres usos Oli de gira-sol, adequat però no gaire econòmic. Oli de tigernut investigat a la Xina Oli tung, adequat per a biocombustible.
Olis no comestibles dedicats principalment a biocombustible Aquests olis s'extreuen de plantes que es cultiven únicament per produir-ne biocombustiblse.Hi ha algunes plantes que proporcionen oli que també s'usen per a fer tipus biocombustibles. Els Eucalyptus, per exemple per fer-ne etanol. Aquestes plantes no es llisten aquí. olis d'algues, recentment desenvolupats pel científic del MIT Isaac Berzin. Company developing Algae oil. Copaiba, i oleoresines de les espècies del gènere Copaifera del Brasil. Oli honge, biocombustible a Bangalore, Índia. Oli jatropha, molt usat a l'Índia com combustible. Oli de jojoba, de la jojoba, planta del semidesert,Simmondsia chinensis. Euphorbia tirucalli, popularitzada pel químic Melvin Calvin investigada després per Petrobras, al Brasil. Oli de Pittosporum resiniferum, de la plantaPittosporum resiniferum nativa de les Filipines.
Olis assecants Els olis assecants són olis i greixos vegetals que assequen a temperatures normals d'habitació. Aquest olis són la base de pintures a l'oli, i altres pintures i acabats de la fusta. A més dels olis que es llisten a sota també es consideren olis assecants els de noguer, gira-sol i càrtam. Oli de Canarium strictum, (Dammar oil) de la planta Canarium strictum. (Mentions the use of dammar oil in marine paints) També es poden fer srvir en llànties. (Menciona els usos del dammar oil) Oli de lli, usat en pintures, també adequat per consum humà. Oli de cascall, similar a l'ús de l'oli de lli però amb una millor estabilitat del color. Oli de Sapium sebiferuml, obtingut mitjançant solvent de les llavors de Sapium sebiferum' de la Xina. Usat com a agent assecant en pintures i vernisos. Oli de tung, usat en acabats de la fusta. Oli de Vernonia galamensis de les lavors de Vernonia galamensis. Té un 73-80% d'àcid vernòlic, que es fa servir en la fabricació d'adhesius epoxy vernisos, pintures i altres.
Olis de cítrics Un gran nombre de plantes del gènere citrus proporcionen olis per premsat. Alguns com l'oli de llimona i l'oli de taronja, es fan servir com olis essencials, cosa poc freqüent en els olis per premsat. Les llavors dels fruits cítrics també proporcionen olis útils.
Oli d'aranja, extret de les llavors dels fruits de l'aranja (Citrus × paradisi''). Des de 1930 es va trobar que era adient per a fer sabó. Oli de llavors de llimona, de fragància similar a la llimonat. És un dels pocs olis essencials premsats en fred. És antisèpric i d'ús cosmètic.