thumb|right|250px|Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje neutralnog je okusa i mirisa dobiveno od sjemena suncokreta (Helianthus annuus). Najčešće se rabi kao ulje za prženje i salatu, ali ili kao sastavni dio kozmetike.

Kemijski sastav

Britanska farmakopeja navodi sljedeću strukturu sastava:

palmitinske kiseline: 4,0% - 9,0% stearinska kiselina: 1,0% - 7,0% oleinska kiselina: 14,0% - 40,0%, linolna kiselina: 48,0% - 74,0%.

Ulje sadrži lecitin, vitamin E, karotenoide i voskove.

Vidite i: Popis biljnih ulja

Vanjske poveznice Terapija suncokretovim uljem Tamna strana suncokretovog ulja

Kategorija:Jestiva ulja