SAD PERSONS — це абревіатура, яка використовується як мнемонічний прийом. Розроблений у 1983 році як авторів (Паттерсон та інші) як інструмент клінічної оцінки з метою визначення ризику самогубства. Адаптовану шкалу SAD PERSONS розробив у 1996 році Джеральдом А. Юнке, в тому числі для використання з дітьми.

Дослідження 2012 року показали, що хоча шкала має певні специфічність, її чутливість настільки низька, що не має для і навіть щобільше, вона може бути клінічно шкідливою Також цей засіб критикували за те, що не всі наведені у ньому фактори ризику, можуть бути застосовані до певних осіб, і що ризик самогубства слід оцінювати за допомогою більш достовірних показників поточного для даної особи рівня ризику.

Підрахунок

Оцінка розраховується з десяти запитань. За наявність того чи іншого з перерахованих факторів додається один бал:

S: Sex (стать): чоловіча A: Age (вік): менше за 19 або понад 45 років D: Depression (депресія) P: Previous attempt (попередня спроба [самогубства]) E: Excess alcohol or substance use (надмірне вживання алкоголю або психоактивних речовин) R: Rational thinking loss (втрата раціонального мислення) S: Social supports lacking (брак соціальної підтримки) O: Organized plan (організований план [самогубства]) N: No spouse (не у шлюбі) S: Sickness (хвороба)

Сума цих балів потім відображається на шкалі оцінки ризику наступним чином: 0–4: Низький 5–6: Середній 7–10: Високий

Модифікована шкала SAD PERSONS

Оцінка розраховується з десяти запитань. За наявність того чи іншого з перерахованих факторів додається відповідна кількість балівOxford Handbook of Emergency Medicine. Third Edition. Page 609.:

S: Sex (стать): чоловіча. 1 бал A: Age (вік): 15–25 або більше 59 років. 1 бал D: Depression (депресія). 2 бали P: Previous suicidal attempts or psychiatric care (попередня спроба [самогубства]). 1 бал E: Excessive ethanol or drug use (надмірне вживання спиртних напоїв або наркотичних речовин). 1 бал R: Rational thinking loss (psychotic or organic illness) (втрата раціонального мислення (психотичне або органічне захворювання). 2 бали S: Single, widowed or divorced (самотній, вдовець або розлучений). 1 бал O: Organized or serious attempt (організовані або серйозні плани [самогубства]). 2 бали N: No social support (відсутність соціальної підтримки). 1 бал S: Stated future intent (determined to repeat or ambivalent) (заяви про майбутній намір (рішучі або ні)). 2 бали

Сума цих балів потім відображається на шкалі оцінки ризику наступним чином: 0–5: Можливо, безпечно виписати (залежно від обставин) 6–8: Ймовірно, потрібна консультація психіатра >8: Ймовірно, потрібна госпіталізація

Див. також Попереджувальні ознаки самогубства

IS PATH WARM?

Примітки