Шкала CHADS2 — шкала для оцінки ризику тромбоемболічних ускладнень у пацієнтів з фібриляцією передсердь. Створена на основі результатів досліджень AFI (Atrial fibrillation Investigator,1994) та SPAF (Stroke Prevention in atrial fibrillation, 1991).

Шкала CHADS2 та її оновлена версія, CHA2DS2-VASc, є правилами клінічного прогнозування для оцінки ризику інсульту у людей з неревматичною фібриляцією передсердь (ФП), значущою та серйозною серцевою аритмією, пов'язаною з тромбоемболічним інсультом. Така оцінка використовується для визначення того, чи потрібне пацієнту лікування антикоагулянтами або антитромбоцитарними засобами, оскільки ФП може спричинити застій крові у верхніх камерах серця, що призведе до утворення пристінкового тромбу, який може переміщуватись у кров'яний потік, досягає мозку, блокує кровопостачання мозку і викликає інсульт.

Вищий бал відповідає більшому ризику інсульту, а нижчий — меншому. Шкала CHADS2 проста і була підтверджена багатьма дослідженнями. У клінічному застосуванні шкала CHADS2 (вимовляється як «chads two») була замінена оцінкою CHA2DS2-VASc («chads vasc»), що дає кращу стратифікацію пацієнтів із низьким ризиком. +АбревіатураСтанБалиСCongestive heart failure Хронічна серцева недостатність, фракція викиду лівого шлуночка <40 %1HHypertension Артеріальна гіпертензія1AAge Вік ≥75 років1DDiabetes Цукровий діабет1S2Stroke Перенесений інсульт або ТІА2 +Щорічний ризик інсульту (%)Бали CHADS2Ризик95 % ДІ01,91,2-3,012,82,0-3,824,03,1-5,135,94,6-7,348,56,3-11,1512,58,2-17,5618,210,5-27,4 Оцінка CHA2DS2-VASc є широко використовуваним медичним інструментом, який використовується для лікарями для вирішення питання щодо лікування для запобігання інсульту у людей з неклапанною фібриляцією передсердь (ФП).

CHA2DS2-VASc Для доповнення шкали CHADS2, шляхом включення додаткових «модифікаторів ризику інсульту», у 2001 році була запропонована шкала CHA2DS2-VASc.

У клінічній практиці шкала CHADS2 була замінена шкалою CHA2DS2-VASc, що дає кращу стратифікацію пацієнтів з низьким ризиком. Шкала CHADS2 є кращою за CHA2DS2-VASc у багатьох групах пацієнтів, включаючи пацієнтів з ФП, які отримують амбулаторну планову електричну кардіоверсію. +CHA2DS2-VAScФакторБалиCЗастійна серцева недостатність1HАртеріальна гіпертензія: постійний АТ вище 140/90 мм рт. ст. (або контрольована ліками гіпертензія)1A2Вік 75 років і вище2DЦукровий діабет1S2Перенесений інсульт або транзиторна ішемічна атака, або тромбоемболія2VСудинна хвороба (напр. хвороба периферичних артерій, інфаркт міокарда, бляшки в аорті)1AВік 65-74 років1ScЖіноча стать1 Таким чином, шкала CHA2DS2-VASc є уточненням шкали CHADS2 і розширює останню, включаючи додаткові загальні фактори ризику інсульту, тобто вік 65–74 років, жіночу стать та захворювання судин. У оцінці CHA2DS2-VASc «вік 75 років і старше» також має додаткову вагу з 2 балами.

Максимальна оцінка CHADS2 становить 6, тоді як максимальна оцінка CHA2DS2-VASc — 9 (а не 10, як можна було б очікувати, якщо просто додати стовпці; максимальний бал за віком — 2 бали). +Щорічний ризик інсульту (%)Бали CHA2DS2-VAScFriberg 2012Lip 201095 % ДІ0 0.2 0.0 0.0–0.01 0.6 0.6 0.0–3.42 2.2 1.6 0.3–4.73 3.2 3.9 1.7–7.64 4.8 1.9 0.5–4.95 7.2 3.2 0.7–9.06 9.7 3.60.4–12.3711.2 8.01.0–26.0810.811.10.3–48.3912.2100 2.5–100 У основних клінічних керівництвах вищевказаний фіксований річний ризик інсульту використовуються для рекомендації щодо початку лікування антикоагулянтами. Якщо ризик ішемічного інсульту перевищує 1–2 %, це є бути показанням для початку антикоагулянтної терапії. Однак реальний ризик отримати інсульт залежить від методу відбору та географічних регіонів, а також від використання відповідної методології аналізу дослідження. Мета-аналіз декілької досліджень у 2015 році показав, що річний ризик інсульту менше 1 % в 13 з 17 досліджень шкали CHA2DS2-VASc при 1 балі, 6 з 15 досліджень вказали ризик для 1 бала до 2 % та 5 з 15 досліджень давали ризик більше 2 % для 2 балів. Також, частота інсульту змінюється залежно від умов дослідження (лікарня або амбулаторія), популяції (набрана або загальна), етносу та інш.

Шкала CHA2DS2-VASc набуває популярності порівняно зі шкалою CHADS2. Прогностичне значення шкал для пацієнтів з порушенням функції нирок обговорюється, низка досліджень свідчить про низьку цінність цих шкал у цій групі пацієнтів.

Рекомендації щодо лікування Шкала CHA2DS2-VASc з 2012 року використовується в Клінічних керівництвах Європейського товариства кардіології (European Society of Cardiology) по веденню пацієнтів з передсердними фібриляціями. У 2014 році /Американське товариство Серця (American Heart Association) та Товариство Ритму Серця () у свойому керівництві також рекомендували використання шкали CHA2DS2-VASc.

Європейське Товариство Кардіології (ESC), та Національний інститут здоров'я і досконалості допомоги (NICE) надали рекомендації, якщо пацієнт має 2 бали або більше за шкалою CHA2DS2-VASc score розпочинати лікування оральними антикоагулянтами — антагоністами вітаміну K (варфарин) з цільовим МНВ 2-3 або один з прямих антикоагулянтів (DOACs), наприклад дабігатран, рівароксабан, едоксабан, апіксабан.

Якщо пацієнт має «низький ризик» за шкалою CHA2DS2-VASc (0 у чоловіків, 1 у жінок), антикоагулянтна терапія не рекомендується.

У чоловіків з 1 фактором ризику інсульту (1 бал за шкалою CHA2DS2-VASc), антитромботична терапія оральними антикоагулянтами може бути розглянута, з урахування особливостей пацієнта. Навіть один фактор збільшує ризик інсульту і смерті, призначення орального антикоагулянта має позитивний ефект у порівнянні з відсутністю лікування, або з лікуванням аспірином.

Антикоагулянтна терапія Рекомендації щодо лікування на основі шкали CHA2DS2-VASc зведені у таблиці: БалиРизикАнтикоагулянтна терапіяРекомендації0 (чоловіки) or 1 (жінки)НизькийНе показанаЛікування не показане1 (чоловіки)ПомірнийНеобхідно розглянути доцільність призначення оральних антикоагулянтівОральні антикоагулянти з добре контрольованим прийомом антагоністів вітаміну К (варфарин з часом у терапевтичному діапазоні більше 70 %), або прямі оральні антикоагулянти (DOAC, дабігатран, рівароксабан, едоксабан, апіксабан)2 або більшеВисокийОральні антикоагулянти рекомендованіОральні антикоагулянти з добре контрольованим прийомом антагоністів вітаміну К (варфарин з часом у терапевтичному діапазоні більше 70 %), або прямі оральні антикоагулянти (DOAC, дабігатран, рівароксабан, едоксабан, апіксабан) Для вирішення питання який препарат найбільше підходить пацієнту використовують шкалу SAMe-TT2R2 score .

Ризик кровотечі Оцінка ризику інсульту завжди повинна включати оцінку ризику кровотечі. Це можна зробити за допомогою перевірених показників ризику кровотечі, таких як показники HEMORR2HAGES або HAS-BLED. Оцінка HAS-BLED рекомендована в керівництвах, для ідентифікування пацієнта з високим ризиком для регулярного огляду та спостереження, а також для усунення оборотних факторів ризику кровотечі (наприклад, неконтрольована гіпертензія, лабільне МНВ, надмірне вживання алкоголю або супутнє застосування аспірину/НПЗП). Якщо пацієнт приймає варфарин, то для оцінки критерію «лабільного МНВ» у HAS-BLED необхідні знання про контроль МНВ; в іншому випадку для пацієнта без варфарину цей критерій дорівнює нулю. Високий показник HAS-BLED не є підставою для припинення прийому антикоагулянтів. Крім того, якщо порівнювати з HAS-BLED, інші показники ризику кровотечі, які не враховують «лабільне МНВ», будуть значно менш ефективними для прогнозування кровотечі при призначенні варфарину, і часто неадекватно відносять багатьох пацієнтів до категорії «низького ризику».

Примітки

Джерела https://web.archive.org/web/20120511040928/http://www.escardio.org/guidelines-surveys/esc-guidelines/Documents/AFIB/guidelines-afib-FT-2006.pdf