Лава́ндова олі́я — ефірна олія, яка міститься в квіткових суцвіттях , виробляється у багатьох країнах Європи, в Канада, США, Росії, Молдові, Україні.
Властивості Лавандова олія — рухлива безбарвна або жовто-зелена рідина гіркого смаку, що володіє запахом свіжих квітів лаванди з відтінком деревини.
Розчинна в етанолі (1:3 в 70 % -м).
tвсп, °C
Кислотне число ЛД50, г/кг 64 0,877 ÷ 0,896 1,458 ÷ 1,470 -3 ÷ -9 не більше 0,8 > 5 пацюки (перорально), кролі (нашкірно)
Хімічний склад В суміш олії входять ліналоол (30 — 35 %), мирцен, α- і β-оцімен, γ-терпінен, α-пінен, каріофіллен, бергамот, γ- і δ-Кадино, α-куркуми, фарнезен, α-терпінеол, гераніол, нерол, цинеол, нонаналь, камфора та інші компоненти.
Отримання Отримують з суцвіть шляхом перегонки з парою, вихід олії 0,78 — 1,1 %.
Основні виробники — Франція, Італія, Болгарія, Молдова, Росія, Україна.
Застосування Застосовують як компонент парфумерних композицій, ароматів для мила та косметичних виробів, для отримання (-) — ліналілацетата та (-) — ліналоола.
Керівництва по ароматерапії повідомляють про широкий спектр цілющих властивостей лавандової олії . Воно надає антисептичну, протиопікову, регенеруючу, протизапальну дії. Допомагає зняти почервоніння і лущення шкіри; сприяє загоєнню ран, порізів; запобігає появі лупи; ефективно при педикульозі; заспокоює шкіру після укусів комах.
Див. також Лавандинова олія
Примітки
Література