Перевірена шкала (оцінка) травми () — це фізіологічна система оцінки, яка базується на початкових життєвих ознаках пацієнта. Нижчий бал свідчить про більшу тяжкість травми.

Використання в сортуванні

Перевірена оцінка травми складається з трьох категорій: шкала коми Глазго, систолічний артеріальний тиск і частота дихання. Діапазон балів 0–12. У сортуванні пацієнт із балом RTS 12 позначається як відкладений, 11 — терміновий, а 3–10 — негайний. Ті, у кого RTS нижче 3, оголошуються мертвими і не повинні отримувати певної допомоги, оскільки вони навряд чи виживуть без значної кількості ресурсів.

Оцінювання Оцінка наступна: Шкала коми Глазго ШКГ (GCS) Бали 15–13 4 12–9 3 8–6 2 5–4 1 3 0 Систолічний кров'яний тиск АТс (SBP) Бали >89 4 76–89 3 50–75 2 1–49 1 0 0 Частота дихання ЧДР (RR) Бали 10-29 4 >29 3 6–9 2 1–5 1 0 0 Потім ці три показники (шкала коми Глазго (ШКГ, ), систолічний артеріальний тиск (АТс, ), частота дихання (ЧДР, )) використовуються для отримання зваженої суми

RTS = 0,9368*GCS + 0,7326*SBP + 0,2908*RR.

Значення RTS знаходяться в діапазоні від 0 до 7,8408. RTS має велику вагу щодо шкали коми Глазго, щоб компенсувати велику травму голови без мультисистемної травми чи серйозних фізіологічних змін. Порогове значення RTS < 4 було запропоновано для визначення тих пацієнтів (травмованих, постраждалих), яких слід лікувати в травматологічному центрі, хоча це значення може бути дещо низьким.

Примітки

Посилання Онлайн-калькулятор Переглянутого балу травми