+ Porównanie właściwości olejków gorszej jakościWłaściwość Distillato di bergamottella Distillato de feccia di bergamotto Distillato di fabrica d15/150,866–0,87300,863–0,8670,8560–0,8756 skręcalność alfa D−4° do +15°48'+13°48' do +26°30'+6°48' do +47° zawartość estrów59,5–67%1,3–24,1%1,1–2,9% zawartość alkoholi (jako linalol)47,5–66,6%46,4–56%21,2–61,1% udział alkoholi nie trzeciorzędowych (jako geraniol)6,3–8%5,5–8,0%10,1–13,7% pozostałość po odparowaniu4,5–6,0%1,10% rozpuszczalność w alkoholu 70°1 obj. / 2,5–5 obj. rozpuszczalność w alkoholu 80°1 obj. / 1 obj 1 obj. / 1,25–4 obj.
Zastosowanie Olejek bergamotowy jest stosowany do aromatyzowania artykułów spożywczych (np. herbata earl grey) oraz w produkcji wielu perfum, wód perfumowanych i mydeł toaletowych. W przypadkach stosowania kosmetyków zawierających ten olejek istnieje ryzyko pojawienia się nadwrażliwości skóry na działanie promieni słonecznych (np. długo nieznikające plamy, zaczerwienienie, pokrzywka, pęcherze).
Olejek ma działanie dezynfekujące, przeciwgrzybicze, dezodorujące. Zażyty doustnie działa wykrztuśnie, wiatropędnie i moczopędnie, pobudza trawienie. Przeciwwskazane jest stosowanie olejku przez kobiety w ciąży.