Етилхексилглицеринът е органично химично съединение, използвано в козметиката.
Притежава известни антимикробни свойства и повишава ефикасността на някои консерванти като феноксиетанол. Има ниска разтворимост във вода (≈0,1%), но висока в органични разтворители.Johnson W, Bergfeld WF, Belsito DV, et al. Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology. 2013;32(5_suppl):5S-21S.
Доста рядко може да предизвика алергии, но като цяло, проучванията доказват неговата безопасност. Ограничено прониква през кожата. Липсват данни за генотоксичност, репродуктивна токсичност, раздразнения на кожата.
Източници
Категория:Диоли