jest mieszaniną balsamu peruwiańskiego, oleju rycynowego i trypsyny, Aci-Jel (złożony z kwasu rycynolowego z oleju rycynowego, z kwasem octowym i 8-hydroksychinoliny) służy do utrzymania kwasowości pochwy.
Medycyna alternatywna W naturopatii olej rycynowy promowany jest jako środek leczniczy w różnych przypadłościach. Istnieje opinia, że nakładanie oleju rycynowego na skórę może pomóc w leczeniu raka. Zauważyć należy, że według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego (American Cancer Society) dostępne dowody naukowe nie potwierdzają tezy, że olej rycynowy stosowany na skórę leczy nowotwory lub jakąkolwiek inną chorobę.
Kosmetologia Olej rycynowy jest również stosowany jako środek do pielęgnacji włosów, paznokci czy brwi.
Środek represyjny Ponieważ dzieci zazwyczaj bardzo nie lubią smaku oleju rycynowego, w niektórych rejonach świata rodzice karali je podając niewielką dawkę oleju. Lekarze potępiali takie praktyki, uznając za niedopuszczalne stosowanie leku w celu wymierzenia kary.
Duże dawki oleju rycynowego były w przeszłości stosowane jako upokarzające kary dla osób dorosłych, szczególnie dysydentów politycznych.