A triklozán erős, széles spektrumú baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer.Triklozán - lassan ható méreg a kozmetikumokban Tudatosvasarlo.hu Felhasználása Különféle kozmetikai termékekben (fogkrém, folyékony szappan, dezodor, szájvíz, borotválkozás utáni szer) is felhasználják, bár egészségügyi kockázatai (hosszú távon kis koncentrátumban is hatással lehet pl. a pajzsmirigy működésére) miatt egyre kevésbé. A triklozán-tartalmat az európai uniós és a magyarországi szabályozás szerint fel kell tüntetni a kozmetikumokon, viszont a kisebb méretű felhasználást nem kötelező kiírni.Triklozán – lassan ható méreg a kozmetikumokban? Tudatos Vásárló

Hátrányai A triklozán a termékekkel az emberi szervezetbe bejutva (szájon, száj-nyálkahártyán vagy a bőrön keresztül) felhalmozódik, és számos nem kívánt hatása van. Az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezettek.

A triklozánnal kapcsolatos megállapítások:Simon Gergely, környezetkémikus: Triklozán – lassan ható méreg a kozmetikumokban? hogy megzavarhatja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. egyes daganatos betegségekkel összefüggésben lehet, fejlődési rendellenességek és májkárosodás. Szájba kerülve elpusztíthatja a szájflóra, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait. károsítja az izmok működését. antibiotikum-rezisztenciát okoz.

Jegyzetek

Kategória:Antiszeptikumok Kategória:ATC D08 Kategória:Éterek Kategória:Szerves klórvegyületek Kategória:Többgyűrűs aromás vegyületek