A mikrokristályos viasz egy viaszfajta, melyet a petrolátumból olaj kivonásával állítanak elő. A paraffintól annyiban különbözik, hogy míg a paraffin elsősorban elágazást nem tartalmazó alkánokból áll, a mikrokristályos viaszban sokkal több izoparaffin (szétágazó szénláncú paraffin) és naftalin található. A paraffinhoz képes sokkal apróbb, finomabb kristályszerkezetű elemekből épül fel. Nagy molekulasúlyú szénhidrogének alkotják. Általában sötétebb, sokkal viszkózusabb, sűrűbb, magasabb olvadáspontú és könnyebben nyújtható a paraffinnál. A magasabb olvadáspont és a nyújthatóság az egymásba fonódó, szétágazó szénláncok miatt van. Széles körben alkalmazzák, elsősorban kozmetikumok összetevője.

A nagyobb, szemcsésebb kristályokból álló változatát kristályos viasznak nevezik. A kristályos viasz felhasználási területei megegyeznek a mikrokristályos viaszéval, de ritkábban alkalmazzák, mert a felületeken kissé egyenetlenebb, durvább bevonatot képez, valamint a minőségétől függően érdes érzést is adhat. Élelmiszerek esetén a kristályos viaszt az E907 kódszám jelöli.

Felhasználása Felhasználják a gumigyártás, gyertyakészítés, ragasztók gyártása, és hordozóanyagok előállítása során. Az élelmiszeriparban az élelmiszereket elsősorban az élelmiszerek felületének fényessé tételére (pékáruk, édességek, gyümölcsök esetén) alkalmazzák E905c néven. Napi maximum beviteli mennyiségek nincs meghatározva, ugyanakkor nagy mennyiségben hashajtóként viselkedhet. A paraffin kristálytulajdonságai megváltoztatására is alkalmazzák. Mikrokristályos viasz hozzáadásával speciális paraffinok is előállíthatók, melyeknek a keménységét, rugalmasságát és olvadáspontját nagyon pontosan meg lehet határozni. Források http://microcrystallinewax.net http://astm.org ASTM https://web.archive.org/web/20080507184409/http://www.igiwax.com/resource/Papers_Articles http://www.food-info.net/uk/e/e905.htm

Kategória:Élelmiszer-adalékanyagok Kategória:Alkánok